Workshop Chi Neng Qiqong meets Yin Yoga
16 november 2018 @ 19:30 - 22:00
| euro30Wat hebben Chi Neng Qigong en Yin Yoga gemeen? Daar waar andere yoga vormen zich vooral richten op Indiase chakra’s, richt de Yin Yoga zich net als Chi Neng Qigong op het openen van de meridianen. Beide hebben hun wortels in de TCM, de Traditionele Chinese Geneeswijze (Medicine) en zijn gebaseerd op het Daoïsme, Confusianisme en Boeddhisme. Zowel bij CNQ als bij Yin Yoga werken we met Qi – levensenergie. Door middel van eenvoudige oefeningen wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam in werking gezet. Het lichaam wordt sterker en de geest komt tot rust.
Tijdens deze workshop onderzoeken we de meridianen vanuit de Chinese benadering. We gaan eea toepassen tijdens het wat meer dynamische en staande Qigong-werk en combineren dit met de meer statische grondhoudingen van Yin Yoga. Door middel van de eenvoudige oefeningen stimuleer je de doorstroom van energie en zorg je dat je ontspannen en krachtig in het leven staat; je verbindt lichaam, geest en energie.
Wil jij ook ervaren wat deze combinatie voor jou kan doen? Kom dan naar de Chi Neng Qigong meets Yin Yoga workshop!
Datum: vrijdag 16 november
Tijd: 19.30 – 22.00 uur
Duur: 2,5 uur
Investering: 30,-
https://club.fitmanager.com/activity/booking/816017
Chi Neng Qigong
Chi Neng Qigong (Zhineng Qigong) is een Chinese bewegingsleer die over de hele wereld wordt beoefend. Het is een unieke combinatie van rustige bewegingen en geconcentreerde aandacht die het zelf genezend vermogen van het lichaam versterkt. Door middel van eenvoudige oefeningen stimuleer je de doorstroom van energie en zorg je dat je ontspannen en krachtig in het leven staat; je verbindt lichaam, geest en energie.
Het effect
Chi Neng Qigong heeft effect op het hele lichaam. Het vergroot je kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en concentratie. Het ondersteunt niet alleen je fysieke gezondheid, maar leert je ook evenwichtiger met je emoties om te gaan en zorgt voor meer rust in je hoofd. De oefeningen zijn eenvoudig aan te leren. In de training staan spierkracht, souplesse, aandacht en energie centraal.
Yin Yoga
In de jaren ’70 werd Yin yoga door Paulie Zink geïntroduceerd in het westen. Een van zijn leerlingen Paul Grilley paste Yin Yoga aan op basis van zijn kennis over Chinese geneeskunde en anatomie. Een student van Grilley, Sarah Powers, ontwikkelde Yin yoga nog verder en maakte hierbij gebruik van haar kennis over het meridianensysteem en legde meer nadruk op het gebruik van de ademhaling.
In Zink’s originele Yin Yoga lag de nadruk op zowel activiteit als passiviteit. Het biedt een combinatie van Yin en Yang aan. Grilley en Powers ontwikkelde deze yogastijl door en legde de nadruk op de passiviteit. De meeste yogahoudingen worden zittend of liggend uitgevoerd en worden lang vastgehouden.
Door ons bindweefsel en gewrichten op een Yin manier te benaderen, op een zachte gematigde manier, met ontspannen spieren en langer deze weefsels onder stress te zetten, houden we ze gezond en soepel. Door stilte in de houding, stilte in de ademhaling en stilte in onze gedachten creëren we meer helderheid in onze geest. We proberen blokkades op te heffen in ons lichaam en geest om zo de energie beter te laten stromen.
De docenten
Pirjo Turkenburg beoefent sinds 2014 intensief Chi Neng Qigong, is gediplomeerd Chi Neng Qigong instructeur (level 1 en doet momenteel de level 2 opleiding) en geeft les in Amsterdam (www.rumahyoga.nl). Voor haar is het beoefenen van Chi Neng Qigong meditatie en sport in één. Zij voelt zich hierdoor fysiek krachtiger en verbonden met het hier en nu. Pirjo heeft een Scandinavische achtergrond en een voorliefde voor bossen, (berken)bomen en meren. Je openstellen voor de natuur en het uitwisselen van Qi spreekt haar mede daarom enorm aan. Scandinavisch geworteld in een Chinese filosofie.
Daphne Eichelsheim beoefent Yoga sinds 2007 en is Vinyasa, Hatha en Yin opgeleid en geeft les in Amsterdam (www.rumahyoga.nl). Zij wil dat haar lessen mensen steunt in het dagelijks leven, dat het verrijkend is en dat extraatje geeft. De ervaring is voor iedereen anders en blijft heel persoonlijk, maar dat maakt het juist zo mooi. Zij geeft in een yoga les wat zij zelf graag krijgt in een les en dat is een moment voor jezelf, ademhalen, stilte, beweging en ook persoonlijke aandacht.