14 dagen online ademen met Rumah Yoga

Leer beter ademen met deze adem challenge

Een goede ademhaling is de sleutel tot een lang en gezond leven. Maar hoe leer je beter ademen? De eerste twee weken van maart delen we elke dag een nieuwe oefening, begeleid door verschillende docenten van Rumah Yoga. Deze challenge biedt je een mooie introductie in pranayama én andere ademhalingstechnieken die je vervolgens dagelijks kunt toepassen om ze steeds beter te leren beheersen.

Sommige technieken zijn eenvoudig, andere vergen veel meer oefening maar ze zijn in principe geschikt voor iedereen. Je kunt ze natuurlijk gewoon op een eigen moment doen, maar een goede tip is om een vast moment op de dag te kiezen. Bijvoorbeeld direct in de ochtend als je opstaat. Dan is de kans namelijk het grootst dat je het volhoudt. En dat is echt de moeite waard!

Oefen je mee?

Waarom beter leren ademen?

De meeste mensen ademen niet optimaal, bijvoorbeeld te snel en oppervlakkig, en gebruiken niet de volledige ademcapaciteit. Binnen de rijke yogatraditie zijn er verschillende technieken ontwikkeld, bekend onder de naam pranayama (‘prana’ betekent in Sanskriet levensenergie en ‘yama’ controle), om beter en bewuster te ademen. Daarnaast zijn er ook nog andere ademtechnieken die je hierbij kunnen helpen.

De oefeningen leren je om stap voor stap bewuster te worden van je ademhaling en er meer controle over te krijgen, zodat je jouw manier van ademen langzaam kunt verbeteren. Dat zorgt onder meer voor een betere balans tussen zuurstof en kooldioxide (CO2) in je lichaam. Ook helpt dit de hartcoherentie te verbeteren en de veerkracht te vergroten. Beter ademen zorgt daarbij voor vermindering van stress, en meer rust en ontspanning en een betere gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Een paar tips

Omdat je de oefeningen thuis of ergens anders volgt en niet bij ons in de studio, vinden we een aantal dingen belangrijk:

  • Zorg dat je de oefeningen in een prettige, veilige omgeving doet.
  • Probeer op een rustige plek te gaan zitten, waar je niet wordt gestoord.
  • Een goede zithouding is belangrijk: dat kan op de grond, een kussen of een stoel zijn.
  • Hoe je ook zit, zorg altijd dat je alert en rechtop zit, met je rug recht.
  • Probeer verwachtingen los te laten over hoe je je tijdens of na afloop zou moeten voelen.
  • Kies voor een vast moment op de dag. Dat helpt bij het volhouden.
  • Een keer een dag gemist? Sluit de volgende dag gewoon weer aan!
  • Heb je vragen over je beoefening? Neem dan gerust contact op.